" P O D B R D O" na internetu

DOBRO DOSLI NA "PODBRDO" BLOG! UZIVAJTE CITAJUCI I OSTAVITE KOMENTAR!!! www.podbrdo.blogger.ba

TRAZI SE MILOS SAJIN, AKO NEKO NESTO ZNA ILI NEKU KORISNU INFORMACIJU ZA NJEGOV PRONALAZAK NEKA JAVI REDAKCIJI PODBRDO na internetu. Unapred hvala!
22.06.2008.

Podbrdjanski lovci na lovackoj veceri

U vecernjim satima 24. maja lovacka grupo iz Podbrda se okupila sa ostalom druzinom i svojim ljepsim polovinama u svadbenom salonu SUNCE u Mrkonjic Gradu. Organizator ove kulturno zabavne manifestacije, bilo je lovacko udruzenje Lisina Mrkonjic Grad. Druzenje je zapoceto izmedju 8 i 9 casova navece sa dobrom svirkom, nakon toga i lovackom corbom od srndaca, ostalom hranom i raznim vrstama alkoholnih i bez alkoholnih pica a zavrseno je u ranim jutarnjim satima... Vise detalja na linku L O V A C K A - S E K C I J A

22.06.2008.

Sve je prolazno ali tradicija uvjek ostaje

Vidic Nikola iz sela Podbrda, poznati  saljivdzija, veseljak ali i kazandzija nasega kraja, proveo je 17. maj ove godine zajedno sa nasom ekipom kao sto vidite na slici. Od covjeka sa kojim smo se druzili saznali smo neke tajne vezane za pecenje sljive rakije koja je inace proglasena za brend nase opstine Mrkonjic Grad.  Po povratku iz izbjeglistva Nikola je kupio rakijski kazan i naslijedio tradiciju kazandzije od strica Stevana Vidica koja traje vise od 50 godina.

 Gledajuci ovo zelenilo na slici vidjecete i sami da je to bio 17. maj a da se pekla sljivovica no naprotiv to nista ne smeta, iskusni kazandzija rekao je nama. Ako sljive valjaju i ako su se dobro ukomile u bilo koje doba godine sljiva rakija mora da bude dobra. Da je iskustvo veliko znanje ipak se dokazalo poslije prvog proticanja gdje je bilo cak i po trinaest litara prave ciste sljivovice po jednom kaznu. Toga dana culi smo i tradicionalni instrument GUSLE sa kojima Nidze cesto zna da zasvira (zagusli) kada su mu unucad na okupu a i cesto uz kazan kada se skupi drustvo raspolozeno za tu vrstu muzike. Rekao nam je ovaj instrument koji volim kao oci svoje donio mi je  sestric iz Sipova za poklon na moju krsnu slavu Sv. Djurdjevdan, Bog ga dragi pomogao. Ove gusle za mene vrijede koliko i kuca, sigurno ih nema boljih u BiH i poceo da nam pjevusi i svira.


IZ PODBRDA

LINKOVI

Materijal vezan za selo Podbrdo saljite na:

E-mail adrese Podbrdjana

MOJI FAVORITI

VIDEO O ZAVICAJU
VLADAN CVIJIC


Free Image Hosting at www.ImageShack.us
TRAZI SE MILOS SAJIN

PJESMA PODBRDA
Oj Podbrdo moje milo i livade pune rose rado cu se secat tebe kad mi budu sede kose...
Ja volim svaku stopu kud moja noga kroci za svoje Podbrdo dao bih obe oci...
Ja ponosno svima kazem odakle je moja majka na Zapatku kod ovaca rodila me Podbrdhjanka...
Ja volim svaku stopu kud moja noga kroci za svoje Podbrdo dao bih obe oci...
U Podbrdu Mladjan zivi to je moja zarka volja proteze se selo moje od Ponora do Rogolja...
Ja volim svaku stopu kud moja noga kroci za svoje Podbrdo dao bih obe oci..

BANERI

BROJAČ POSJETA I TACNO VRIJEME
47565

Powered by Blogger.ba